Ağrı Nedir? Ağrı Türleri Nelerdir?
Ağrı, vücutta çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan, kişinin yaşam kalitesini bozan rahatsız edici bir his olarak tanımlanabilir.
Temelde akut ve kronik ağrı olmak üzere iki çeşide ayrılabilir. Akut ağrı daha çok yaralanmalar sonrasında kısa dönemde görülen ağrı tipiyken, kronik ağrı ise uzun süreli devam eden,kişi konforunu oldukça bozan ağrı tipidir.
Fizik Tedavi Sonrası Ağrılar Ne Zaman Geçer?
Kişiye uygulanacak doğru ağrı tedavisi ile birlikte ağrılar genellikle birkaç haftada geçmektedir . Kişi mümkün olan en erken sürede ağrı tedavisine başlamalıdır. Uzun süreli ağrılarda ise düzenli fizik tedavi son derece önemlidir.
Ağrı Tedavisi Yöntemleri
Ağrı tedavileri konusunda günümüzde birçok yöntem bulunmaktadır. Fizik tedavi anlamında ağrı temel üzerinde durulan parametrelerden biri olmakla birlikte son yıllarda ağrıyla mücadele üzerine oldukça yoğunlaşılmıştır. Birey için, doğru bir değerlendirmenin ardından tedavi programı planlanır. Fizik tedavide ağrı kesici elektrik akımları, sıcak/soğuk uygulamalar, lazer,ultrason gibi temel yöntemlerin yanında ağrının kaynağına inen mekanik çözümler de bulunur.
Kronik Ağrı Nedir ?
Kronik ağrı, 3 aydan uzun süren ve kişinin birçok tedavi yaklaşımına rağmen hissetmeye devam ettiği ağrıdır. Kronik ağrı kendi başına bir sorundur. Tüm dünya da oldukça yaygın olup, yaşlı hastalarda sık görülmektedir. Kronik ağrı, ağrı çeken kişinin ve yakınlarını etkileyen ciddi bir sorundur.Kişinin tüm yaşantısını etkiler. Günlük yaşam aktiviteleri kısıtlayabilir ve hastanın kendini halsiz ve yorgun hissetmesine sebep olabilir. Geçmeyen ağrı, kişinin depresif bir ruh haline bürünmesine de neden olabilir.
Kronik Ağrı Tedavisinde Fizik Tedavi
Kronik ağrı tedavisinde ilaç tedavisi ve fizik tedavi tercih edilmektedir.Kronik ağrı şikayetleri
kapsamında detaylı ön değerlendirme, değerlendirmeler sonucu bütüncül bir yaklaşımla tedavi
programı oluşturulur. Bireyler kısa süre günlük yaşamlarına dönebilir.
Kronik Ağrı Tedavisinde Kullanılan Fizik Tedavi Yaklaşımları
Fizik tedavi ajanları,
Manuel Terapi
Gevşeme egzersizleri
Esneme egzersizleri
Güçlendirme egzersizler
Kardiyovasküler egzersizler