Omurilik Felci Nedir?

Omurilik üzerinde oluşabilecek sorunların; travma, yaralanmalar, sinir dokularının hasar alması, tümör, kanama, radyasyon etkisi altında kalma veya enfeksiyonlar sonucunda hasar oluşması durumuna omurilik felci denilmektedir. Parapleji diğer adıyla omurilik felci her iki bacakta ve genel olarak mide ile bel bölgesini kapsayan alt ekstremitede hareket ve his kaybı ile karakterize bir hastalıktır.

Omurilik Felci Belirtileri Nelerdir?

Parapleji omurilik tarafından taşınan her türlü fonksiyonun kısmi ya da tam kaybına işaret eder. Omurilik felcinde mesane ve bağırsak kontrolü kaybedilebilir, tansiyon düzensizlikleri, vücut ısısının ayarlanmasında bozukluklar görülebilir. Kas ve duyu fonksiyonlarının yanı sıra idrarını yapamama, büyük abdesti yapamama ya da zor yapabilme söz konusu olabilir.

 

Omurilik Felci Tedavisi Nasıldır?

Eğer omurilik tamamen hasarlanmamışsa, bası altındaysa ya da omurgadaki bir kırık nedeniyle omurilik hasarı izleniyorsa öncelikle omurga diziliminin ve kırığın düzeltilmesi ve stabilizasyonu gerekecektir. Bunun ardından ilaç tedavileriyle sinir iyileşmesinin olup olmayacağı izlenir ve en erken şekilde de rehabilitasyon çalışmalarına başlanır fakat parapleji rehabilitasyonu sadece düz bir doğrudan ibaret değildir. Hastanın mevcut durumu çok detaylı değerlendirildikten sonra karar verilebilecek bir durumdur.

Omurilik Felç Fizik Tedavi ile Düzelir Mi?

Fizik tedavi, omurilik felçli bireylerin yüksek oranda tekrarlayan, göreve özgü egzersizlerle hareket kabiliyetlerini geliştirmelerine yardımcı olur. Tedavi hareket aralığını genişletmek, kasları güçlendirmek ve genel hareketliliği iyileştirmek amacıyla uygulanır. Omurilik felci tamamen geçmez, tamamen iyileşmez. İyi bir rehabilitasyonla kişi omurilik felci de olsa kendi bağımsızlığını kazanabilir. İş hayatına dönebilir, rekreatif faaliyetlere katılabilir, toplumsal aile içi rollerini kolaylıkla üstlenebilir ancak bunların hepsi omurilik yaralanmasının seviyesi ve ağırlığı ile ilgilidir.

Omurilik Felci Sonrası Fizik Tedavi Ne Zaman Başlamalı?

Omurilik felci sonrası rehabilitasyon programına ne kadar erken başlanırsa, kaybedilen yetenek ve becerileri kazanma olasılığı o kadar artar. Yaygın başlama zamanı, hekim tarafından uygun görüldüğü takdirde, felçten 24-48 saat sonrası uygundur.

Hızlı Randevu Alabilirsiniz