Palyatif Bakım Nedir?
Ciddi hastalıklar sonrası yaşam kalitesi bozulmuş, ciddi tıbbi gözetim ve desteğe ihtiyaç duyan bireylerin yaşamını güvenle devam ettirmesi için gerekli tıbbi desteğe palyatif bakım denir. Palyatif bakım sürecinde multidisipliner bir yaklaşım son derece önemlidir.
Palyatif bakım almak isteyen bireyler mutlaka bu konuda yeterli alt yapısı olan kuruluşları tercih etmelidir. Hasta gerekli değerlendirmeler sonrası tedavi programı planlanarak palyatif bakım ünitesine alınır. Sağlık ekibinin temel amacı, kişinin yaşam fonksiyonlarını normal seviyede tutarken fonksiyonel kapasitesini arttırmaya çalışmaktır.
Özellikle ciddi rahatsızlıklardan sonra yeme-içmede, nefes alıp vermede, hareket etmekte zorlanan hasta gruplarında palyatif bakım önemli yer tutar.
Kanser, SVO (inme), ALS veya benzeri hastalıklar nedeniyle yatağa bağımlı, trakeostomiden mekanik ventilatörle solunumu devam eden, midesinden PEG’le beslenen, düzenli aspirasyon gereksinimi olan tüm hastaların tedavi ve bakımları Bilge Hayatlar Sağlıklı Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yapılmaktadır.
Özel bakım servisinin tıbbi alt yapısı, hastane standartlarına uygun şekilde düzenlenmiştir. Hastaların kan basıncı, kalp hızı, vücut ısısı gibi hayati bulguları yatak başı monitörlerle sürekli takip edilmektedir. Gerekli hallerde kullanılmak üzere, merkezi oksijen sistemi vardır.
Palyatif Bakım İçin Neden Bilge Hayatlar?
Tıbbi ekibimiz; yatağa bağımlı hasta bakımında uzmanlaşmış, bu alanda tecrübe sahibi doktor, hemşire, acil tıp teknisyeni ve hasta bakım destek personelinden oluşmaktadır.
Hastaların dış merkezlerde daha önceden düzenlenmiş olan tedavi ve bakımları, doktor gözetiminde hemşireler tarafından sürdürülür. Periyodik kan tetkikleri düzenli olarak yapılır. Hastanın sağlık durumunda ortaya çıkabilecek değişikliklerin ön tanısı ve ilk müdahalesi tıbbi ekip tarafından yapılır. İleri tetkik ve tedavi gerektiren hallerde hastanın tedavisinin anlaşmalı sağlık kuruluşlarında sürdürülmesi sağlanır.