Yutma Terapisi Nedir?

Çeşitli hastalıklar sonucunda bireyn yutma problemi ortaya çıkabilir. Hasta yutamadığı zaman beslenme problemleri açığa çıkarak kişinin genel sağlık durumu bozulmaya başlar. Yutma terapisi, tüm bu sorunlarla başa çıkabilmek için kendine özgü egzersiz yaklaşımlarını kullanan rehabilitasyon türüdür.

Hasta Yutamazsa Ne Olur?

Doğru yutulmayan besinlerin solunum yollarına kaçma ihtimali vardır.Bu da ciddi sağlık sorunlarına, solunum rahatsızlıklarına, aspirasyon pnömonisi denilen hayati rahatsızlıklara yol açabilir. Mutlaka erken aşamada önüne geçilmelidir. Yutma bozukluğu olan hastalarda burundan veya direkt mideden beslenme kanalları açılabilir. Yutma terapisi ile normal beslenmeye dönüş mümkündür.

Yutma Bozukluğu Tedavi Edilebilir Mi?

Yutma bozuklukları doğru tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir bir problemdir. Bireyin aktif katılımı, yutma egzersizleri, yutma kaslarının uyarılması ile tedavide aşama kaydedilir. İlerleyen seanslarda kişi yutma fonksiyonu daha normal şekilde yapmaya başlar.

Yutma Terapisi Nasıl Yapılır?

Yutma terapisinde amaç, ağızda herhangi bir yiyecek artığı bırakmaksızın gıdanın doğrudan sindirim sistemine katılmasını sağlamaktır. Doğru kasların aktivasyonunun çalışılması, besinin yutak ve yemek borusuna gönderilmesi ile mideye geçişi sağlanır. Hastaya ilk seanslarda yutması daha basit gıdalar verilir. Sonrasında iyileşme sağlandıkça diğer besinlere geçilir.

Hızlı Randevu Alabilirsiniz